Adopticums historia

Ett Tydligt behov av optisk mätteknik

2006 genomförde ProcessIT Innovation en undersökning inom processindustrin i norra Sverige. Syftet var att bättre förstå industrins långsiktiga behov för att kunna fortsätta växa och vara lönsam.

Behovet för kunskap kring robust, optisk mätteknik blev snabbt uppenbart och gav upphov till tanken att skapa ett centrum för industriell optik. Man tog upp dialogen med Skellefteåbaserade Optronic, ett företag som är legotillverkare av produkter där optisk mätning är en central komponent.

Resultatet blev att ProcessIT Innovations tillsammans med Optronic grundande Stiftelsen Adopticum. Finansiering till att börja bygga upp verksamheten kom förutom från grundarna också från Sparbankstiftelsen Norrland.

Stiftelseformen valdes så att organisationen skulle kunna leva sitt eget liv och inte kontrolleras av några ägare. I stiftelsens stadgar nedtecknades att huvudkontoret ska vara i Skellefteå och att verksamheten ska ägna sig åt verksamhet om optisk mätteknik. 

Sedan den dagen är Adopticums mission att vara en drivande kraft inom området optisk mätteknik och bidra till att skapa konkurrenskraft och regional tillväxt. Den region vi i huvudsak ska göra nytta för är den del av landet som ligger norr om Sundsvall.

Sommaren 2012 valde Skellefteå Kommun att stödja Adopticum, initial över en period på 2 år.  Detta ser vi som ett bevis på att den kunskap vi tillför företag i regionen är viktig och att vi gör nytta.

Adopticum arbetar primärt för industrin i norra delen av Sverige, men vi engagerar oss i alla typer av projekt där vår kompetens behövs. Vårt nätverk är stort och inkluderar både Sverige och delar av Europa. De projekt vi är engagerade i spänner från processindustrin via underhållningsindustrin till hälso- och sjukvårdssektorn.