2017 > 11

VAD:  Idéverkstad med fokus på optisk mätteknik
VAR: Luleå, Vingården
NÄR: 22 november 09:00-17:00
HUR: Kreaktiv Workshop, inspirationsföreläsningar och showroom med famtidens teknik
VILKA: Kravställare och problemlösare inom offentliga organisationer och näringslivet

INNOVATIVA SPRÅNG - 50 DELTAGARE FÅN TVÅ VITT SKILDA BRANSCHER - PROCESSINDUSTRI OCH VÅRDSEKTORN - TRÄFFADES FÖR EN DAG AV BEHOVSANALYS OCH INNOVATIVA SPRÅNG

Ny  digital,  teknik  är  vad  som  driver  merparten  av  all utveckling  i  vår  digitaliserade  värld.  Ett  av  de  mest spännande  teknik-områdena,  ett  av  de  mest  kraftfulla verktygen  för  digitalisering,  är  idag  optisk  mätteknik –  som  bland  annat  möjliggör  förarlösa  fordon  men framförallt  skapar  effektiviseringsvinster  i  alla  tänkbara  branscher.

Potentialen  för  optisk  mätteknik  är  i  princip  obegränsad – vi befinner oss fortfarande i början av den här utvecklingen. Det  är  faktiskt  enbart  fantasin  som  sätter  gränser. 

För  att  flytta  fram  dessa  gränser  Adopticum  med  projektet  OMIN  en  serie  kreativa  workshops  i  syfte  att  nå ut  på  okänd  mark.

Med denna utgångspunkt samlade Adopticum återigen två till synes väsensskilda branscher – vårdsektorn och processindustrin – den här gången i Luleå. Heterogena grupper fick i uppdrag att utforska gemensamma beröringspunkter och behov, och skapa effektiva lösningar alla har nytta av.

– Spännande och kul att jobba tillsammans på det här sättet, med människor med helt olika erfarenheter och infallsvinklar, sa
Johanna Elenius, som studerar till ditigal strateg på Piteå Digital.

Med jämställdhet i fokus inleddes dagen i form av en inspirerande föreläsning av Fredrik Eklöv, processledare, föreläsare och social entreprenör från Kichisaga Leadership – som fokuserar på ledarskap, genus och mångfald. Fredrik berättade om de strukturer i vårt samhälle och på våra arbetsplatser som vi vanligtvis inte ser, om vi inte
anstränger oss – en synvinkel och utgångspunkt som grupperna tog med sig under dagen.

Därefter flyttades fokus till den nya, optiska mättekniken – som är det andra fundamentet i OMINs projekt. Deltagarna gick runt på sex teknikstationer där de fick se, förstå och känna på den absolut senaste tekniken och lyssna till goda exempel.

– Företag och organisationer i norra Sverige är oerhört duktiga på det de gör, men de har inga möjligheter att hänga med i ett så smalt teknikområde som optisk mätteknik, därför finns OMIN – vi ska informera om och erbjuda den senaste tekniken till alla som vill förändra och förbättra, sa Sara Lindahl, projektledare på Adopticum.

Efter en kunskapsdusch ute i teknikstationerna var det äntligen dags att börja omsätta all information till idéer – först via enskilt tankearbete och därefter tillsammans via brainstorming i grupperna.


Workshopen avslutades med att alla grupper presenterade sina respektive lösningar för varandra och gav feedback.

Nästa steg för grupperna är kort. Det är hos OMIN de kan söka resurser för att göra en förstudie av sitt koncept.

Innovativa språng mot tillväxt 

Ny digital, teknik är det som driver merparten av all utveckling i vår digitaliserade värld. Ett av de mest spännande teknikområdena idag är optisk mätteknik – som bland annat möjliggör förarlösa fordon men framförallt skapar effektiviseringsvinster.

Varje vecka lanseras ny teknik som öppnar upp för nya lösningar. Under den här dagen ska två till synes väsensskilda branscher – vårdsektorn och processindustrin – utforska gemensamma beröringspunkter och behov, och skapa effektiva lösningar alla har nytta av. 

Potentialen inom optisk är i princip obegränsad – vi befinner oss fortfarande i början av den här utvecklingen. Det är faktiskt enbart fantasin som sätter gränser.
Tyvärr har ju vår fantasi en del gränser – så för att sudda ut dem och hitta nya kreativa lösningar anordnar Adopticum/OMIN en kreativ workshop med särskilt fokus på optisk mätteknik.

Vi kommer att inspirera med demonstrationer av den absolut senaste tekniken – som finns på plats – lyssna till goda exempel och därefter skapa nya produkter, processer och tjänster inom området.

Små och medelstora företag kan sedan direkt söka stöd för sina lösningar hos strukturfondsprojektet OMIN (Optisk Mätteknik för ett Innovativt Näringsliv). Här är vägen mellan idé och förverkligande kort.

Häng med – till framkanten av digital teknik – och var med och skapa en liten del av framtiden.

INFORMATION

VAD: 
Kreativ workshop med fokus på optisk mätteknik

VAR & NÄR:
LULEÅ: Vineyard event & konferens, Björsbyn (karta)
Onsdag 22 november klockan 09:00-17:00
Registrering från 08:30

HUR:
Kreativ workshop, inspirationsföreläsningar, showroom med framtidens teknik

VEM:
Kravställare och problemlösare inom offentliga organisationer likväl som näringslivet.
Arrangemanget är givetvis kostnadsfritt.
Lunch och fika ingår. Föranmälan krävs.

UPPDRAGET
Optisk mätteknik handlar om att göra saker tydligare och därmed enklare. Om att ta teknik till hjälp för att kunna vara mer exakt, bli mer effektiv och på så sätt höja kvalitet och konkurrenskraft.

Denna dag ligger fokus på att hitta gemensamma utmaningar och lösningar för processindustrin och vårdsektorn med hjälp av den senaste spjutspetsteknologin inom optisk mätteknik.

En annan grundbult i OMIN-projektet är jämställdhet, specifikt att få fler kvinnor involverade i teknikutvecklingen – för att nå nå fler målgrupper och skapa bättre lösningar. Målet är framgångsrik och normbrytande innovation.
 


KONTAKT & INFO

Maria Strand
maria.strand@adopticum.se
070-681 57 01

Kenth Johansson
kenth.johansson@adopticum.se 
0910-288 261

Etiketter: omin, adopticum, workshop, luleå

Kommande event

Senaste nyheter

Arkiv