2018 > 06

Den 7 juni genomförde Adopticum och IUC Norr tillsammans ett välbesökt teknikforum vid Bolidens anrikningsverk i Boliden.

Boliden stod som värd och välkomnade de inbjudna teknikföretagen Swerea Mefos, MBV Systems, Optimation, Ducus PreEye och DataPolarna.


Teknikforumet anordnades inom ramen för projektet OMIN (Optisk Mätteknik för ett Innovativt näringsliv). OMIN är ett strukturfondsprojekt med målet att tillsammans med små och medelstora företag i Norrbotten och Västerbotten utveckla innovativa produkter och tjänster baserat på optisk mätteknik. Projektet drivs av Stiftelsen Adopticum, med stöd av IUC Norr.

Boliden, tillsammans med övrig basindustri i regionen, står inför en rad utmaningar för att fortsätta vara konkurrenskraftiga på en global marknad. En väg till att förbättra och effektivisera process- och produktionsflödet är införandet av ny teknik, digitalisering och användande av t.ex. optisk mätteknik.


Under dagens teknikforum gjordes en rundvandring på anrikningsverket där personal från Boliden berättade om anläggningen och visade var i produktionen de vill se förbättringar och effektiviseringar. 

Efter rundvandringen samlades berörda parter fån Boliden tillsammans med teknikföretagen i ett idégenererande teknikforum. De deltagande teknikföretagen bidrog, utifrån de utmaningar som Boliden presenterat, med konkreta råd, tips och idéer på möjliga teknologier och implementationer.  

Teknikforumet gav Boliden en möjlighet att på ett informellt sätt möta och inleda dialog med företag som har kompetens och erfarenhet inom optisk mätteknik. För de deltagande teknikföretagen gav dagen en bra chans att få en insikt i de utamningar som Boliden står inför och att få träffa berörda chefer och personal vid Boliden.

Under dagens identifierades ett antal applikationsområden att jobba vidare med. Via optisk mätteknik finna potentiella lösningar för ett antal av de utpekade förbättringsområdena.

Kommande event

Senaste nyheter

Arkiv