Optisk mätteknik för samman stora och små bolag

Under teknikfrukost om optisk mätteknik medverkande Agneta Filén, Umeå kommun Näringsliv, Jonas Sjöberg, vd på startupbolaget Photon Sports, Åsa Almström, teknisk projektledare från Adopticum , och Magdalena Lindström, Uminova Innovation.
Under teknikfrukost om optisk mätteknik medverkande Agneta Filén, Umeå kommun Näringsliv, Jonas Sjöberg, vd på startupbolaget Photon Sports, Åsa Almström, teknisk projektledare från Adopticum , och Magdalena Lindström, Uminova Innovation.

Utvecklingen av optisk mätteknik går mycket snabbt och öppnar upp för nya produkter och tjänster, från skogsindustrin till idrottens värld.

Under oktober månads teknikfrukost hos Uminova Innovation var temat optisk mätteknik. Ett 30-tal personer från startups och industrier var samlade till frukosten för att lyssna till Åsa Almström, teknisk projektledare från Adopticum, och Jonas Sjöberg, vd på startupbolaget Photon Sports, ett bolag som fått affärsstöd av Uminova Innovation.

– Optisk mätteknik är av EU utsedd som en nyckelteknologi inför framtiden, berättar Åsa Almström.

I Västerbotten sker stora framsteg inom området, inte minst genom de projekt som organisationen Adopticum driver. I strukturfondsprojektet RIO, Regional innovation genom optisk mätteknik, kan små- och medelstora bolag i Norrbotten och Västerbotten få hjälp med att genomföra förstudieprojekt kring en idé som baseras på optisk mätteknik.

Åsa Almström gav många exempel på företag som lyft in optisk mätteknik i sin verksamhet, exempelvis Smurfit Kappa för produktion av pappersrullar. Men även startupbolag prövar tekniken. The Fit har använt det för att bygga en produkt som med stöd av mobiltelefonen kan ta mått på kroppen för att underlätta klädköp på nätet. Logscom, också det ett startupbolag, har använt optisk mätteknik för att märka avverkat timmer med stämplar.

Optisk mätteknik inom sport
Photon Sports är ytterligare ett startupföretag som tagit optisk mätteknik vidare till nya tillämpningar, mer exakt inom idrottens värld, något som visar på teknikens många möjliga tillämpningar.

Grundaren och vd Jonas Sjöberg utvecklar tillsammans med sitt team en produkt som med 3D-mätteknik och 3D-sensorer optimerar träning av explosivitet och snabbhet hos idrottare. Jonas Sjöberg gav en inblick i hur tekniken fungerar, allt från hur idrottarens rörelser mäts med en kamera till att resultatet visas i realtid för att ge återkoppling till både utövaren och tränaren.

Jonas Sjöberg berättade även om hur företaget ska kunna tjäna pengar på sin teknik, både i en nationell och en internationell lansering.

Arrangörer för Teknikfrukost är Uminova Innovation, Umeå kommun och ProcessIT Innovations.

Text och foto: Mikael Hansson

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter