Förra veckan hade vi den stora förmånen att besöka Per Gyllenberg på Colmis i Arjeplog. 
 
Vi fick möjligheten att testa en av deras isbanor ute på Hornavansjön. Strålande sol och nypreparerade isbanor, så kul! Efter en sådan upplevelse är det är lätt att förstå att Colmis och Arjeplog har blivit en av de ledande provplatserna för vintertester i världen. 
 
Under vintersäsongen samlas ungefär 3 000 biltestare från hela världen i Arjeplog. Det innebär att folkmängden dubbleras under testsäsongen och gör Arjeplog till Sveriges mest internationella kommun per capita under vintersäsongen. 
 
För att kunna erbjuda sina kunder en helhetslösning har Colmis förutom testbanor även sina egna hotell och från och med den här säsongen också två koreanska restauranger inne på testområdet. 
 
Stort tack Per för att du tog emot oss och att vi fick ta del av er innovativa och inspirerande verksamhet!

Under två förmiddagar i veckan har vi haft förmånen att arbetat tillsammans med Annelie Weinehall på Almi Nord kring hur vi på Adopticum kan stärka vårt hållbarhetsarbete.
 
Vi har använt oss av Almi’s verktyg Hållbarhetsdialogen som hjälper företag att identifiera viktiga hållbarhetsområden att arbeta med utifrån deras specifika utmaningar och förutsättningar.  
 
Vi har fått hjälp att prioritera de viktigaste hållbarhetsfrågorna för oss att arbeta vidare med och rent konkret vad vi ska göra i vårt nästa steg i vår hållbarhetsresa.
 
Hållbarhetsdialogen är kostnadsfri för mikro, små och medelstora företag och vi rekommenderar verkligen att ni nyttjar denna möjlighet till konkret stöd kring ert hållbarhetsarbete. 
 
Tack för att vi fick möjligheten att göra detta tillsammans med dig! 

Igår träffade vi Ken Långdahl som driver Kens Allmek i Arjeplog som vi bedriver ett förstudieprojekt tillsammans inom ramen för OPTIK.
 
Kens Allmek är ett väldigt innovativt företag som förutom skoterdemontering också arbetar på uppdrag av ägare av vindkraftverk i syfte att genomföra underhåll och reparationer. De arbetar framförallt med den interna miljön i vindkraftverken, det är en väldigt komplex miljö som ser olika ut från vindkraftverket till vindkraftverk. 
 
Arbetet inkluderar olika former av problemlösning och innebär framtagning av delar till befintliga vindkraftverk. En stor utmaning för dem är att fånga alla delar i den komplexa miljön för att kunna ta fram de delar som behövs för underhåll eller reparation. I dagsläget gör de manuella mätningar på plats för att fånga hela miljön för att sedan utifrån dessa kunna rita upp de delar som behövs i CAD för produktion och installation.
 
"I syfte att underlätta detta arbete skulle vi ha stor nytta av en lösning som innebär att vi kan skanna in den miljö som delarna ska monteras i och extrahera måtten utifrån dessa scanningar. Kraven på precisionen av mätningarna är höga då det ofta är väldigt trånga utrymmen som delarna ska monteras i. 
 
Genom att kunna skanna in miljön skulle vi kunna importera måtten till vårt CAD-system och skapa en digital miljö där vi lättare kan se och förstå hur den nya delen ska utformas för att passa in bland övriga installationer."
- Ken
 
Lösningen skulle bidra till att förbättra underhåll och reparation av vindkraftverk och bidra till färre och kortare stillestånd.

Den 20 - 21 mars bemannar Åsa, Oualid, Greger och Maria vårt satellitkontor i Arjeplog. Vi sitter hos Argentis på Skolgatan 49.

Kom gärna förbi och träffa oss om du är intresserad av optisk mätteknik så bjuder vi på en kopp kaffe och berättar om vad vi arbetar med och hur vi kan hjälpa dig.

Idag är vi i Arjeplog och har haft förmånen att träffa Kristian och David Stridsberg på Arjeplogs Plåt & Mekan. 

Två tusenkonstnärer som med stor kunskap och uppfinningsrikedom hjälper både företag och privatpersoner. 

Det enda som är svårt är att säga nej! 

Tack för att vi fick komma och besöka er.

Idag är vi i Åsele och har haft förmånen att träffa Johan Granlund. Han driver Metalwood som är ett specialsnickeri som tillverkar möbler och inredningar i trä och metall. 


Tack för att vi fick komma på besök, vilka fantastiskt fina möbler du tillverkar!

På onsdag 20 mars bjuder Argentis och Lärcentra in till Lunch & Learn där vi ges möjlighet att presentera projektet OPTIK.

Välkomna!

Rörliga Satellitkontor är tillfällen där vi på Adopticum flyttar ut vårt kontor till en kommun i Västerbotten eller Norrbotten och tillbringar ett par dagar där.

Vi utgår exempelvis från näringslivskontorets lokaler där vi sitter och arbetar och finns tillgänliga för besök. Vi planerar även aktiviteter och besök hos företag i kommunen för att lära känna dem bättre.

Målet med satellitkontoren är att skapa en lokal närvaro och sänka tröskeln för företagen att lära sig mer om och nytta avancerad ny teknik.

Satellitkontor i Åsele 18 - 19 mars

Satellitkontor i Arjeplog 20 - 21 mars


Hör gärna av dig om du verkar på någon av orterna och vill höra mer om optisk mätteknik.

Maria Strand
070-681 57 01

Digitaliseringens framfart i samhället har inte gått obemärkt förbi och inom skogsbruket är frågan kokhet. Tillgången till öppna data i kombination med avancerad teknik gör det möjligt för företag att utveckla produkter och tjänster som kan samla in information om skogen på ett effektivt sätt.

Ju mer data, desto fler möjligheter finns det att utveckla det digitala, precisionsbaserade skogsbruket. Men hur ska vi säkerställa att informationen nyttjas maximalt i den komplexa värdekedjan? Hur kan skogsbranschen ta vara på den innovationskraft som kommer från såväl start-ups till små och medelstora företag? Dessa frågor vill Skogstekniska klustret, Centria och Adopticum undersöka närmare i ett nytt samverkansprojekt, beviljat av Interreg Aurora.

Precis innan stundande semester kom det positiva beskedet om att projektet Digital Innovation In The Forest Value Chain (DIIF) beviljats. Total budget är 937 572 euro fördelat över tre parter i Sverige och Finland.
 

Samverkan över landsgränserna

Projektet genomförs under tre år med start i oktober 2023. Projektet finansieras med stöd av Interreg Aurora, ett sprillans nytt EU-program som fokuserar på samarbete i den nordligaste delen av Europa och Sápmi.

Medfinansiärer är Region Västerbotten, Region Västernorrland, Umeå Kommun, Skellefteå Kommun, SCA, Sveaskog, Holmen, Centria University of Applied Sciences och Lapplands landskapsförbund.

SKOGSTEKNISKA KLUSTRET
Skogstekniska klustret är en ekonomisk förening med ett 10-tal medlemsföretag som främjar innovationsutveckling inom skogsteknik. Hjärtat är vårt innovationssystem, där vi kopplar ihop våra medlemsföretag med till exempel forskare, studenter, startups, skogsbolag och finansiärer – och sedan hjälper dem att driva projekt som utvecklar skogsbruket.

ADOPTICUM
Stiftelsen Adopticum är en innovationsstödjande verksamhet specialiserad på optisk mätteknik. Adopticum har kompetens inom hårdvara och mjukvaruutveckling och driver projekt tillsammans med behovsägare, produktägare och andra specialister. Syftet är att utveckla nya och innovativa tekniska lösningar som ligger i teknikens framkant. Målet är att med sin kompetens bidra till ökad konkurrenskraft till företag verksamma i norra Sverige och ge upphov till nya produkter och tjänster.

CENTRIA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES
Centria University of Applied Sciences är en mångvetenskaplig, dynamisk och internationell högskola belägen i Finland. Här erbjuds studenterna en bred palett av utbildningsmöjligheter, praktisk inriktade med goda kopplingar till yrkesvärlden. Vid universitet har man även en stark forsknings- och utvecklingsverksamhet där huvudsyftet är att hjälpa företag och lokala industrier att öka sin konkurrenskraft.

Kontakt

Skogstekniska klustret
Linda Nyström, linda.nystrom@skogstekniskaklustret.se

Adopticum
Maria Strand, maria.strand@adopticum.se  

Centria University of Applied Sciences 
Elisa Saarela, elisa.saarela@centria.fi

Projektet medfinansieras av

De Skellefteåbaserade verksamheterna Adopticum som arbetar med optisk mätteknik och Magna som är världsledande inom säkerhetssystem till fordonssektorn kommer tillsammans med sommarstipendiaterna Theodor Johansson och Ruben Forsgren driva ett utvecklingsprojekt för att utforska hur simuleringsmotorer i kombination med spelmotorer kan nyttjas för att detektera och klassificera okända föremål i trafikmiljö.  
  
Målet med projektet är att utforska hur vi med hjälp av CARLA kan simulera och framställa verklighetstrogen data av okända objekt för att sedan träna maskin-/djupinlärningsmodeller på att effektivt lokalisera dem i trafikmiljö.  
  
CARLA
är en open-source mjukvarusimulator speciellt utvecklad i syfte att utveckla, träna och validera system för autonoma fordon. I CARLA finns urbana miljöer med bland annat byggnader och fordon samt möjligheten att testa verkliga och simulerade optiska sensorer.  
  
I CARLAS simulerade miljö är Adopticum och Magna intresserade av att emulera optisk mätteknik, främst LiDAR-data, för att minska behovet av att samla in data manuellt.   
  
Att samla in data i verklig miljö är både tidskrävande och dyrt. Det tar hundratals timmar att samla in och annotera data i trafikmiljö samtidigt som det inte går att replikera alla tänkbara scenarion som kan uppstå och objekt/hinder som fordonen kan stöta på.

I sommar vill vi i stället utforska hur det går att kombinera stora mängder simulerade scenarion trafiksituationer med en mindre andel manuellt framställda insamlade objekt.   
  
Att simulera datainsamlingsprocessen sparar väsentligt med både tid och pengar för såväl nutida så som framtida projekt. Samarbetet kommer medföra stora möjligheter för verksamheterna att bygga kunskap, utforska området och driva innovation för både Adopticum och Magna.

Projektet har i förlängningen stor potential för att lösa utmaningar inom en bredd av branscher som är betydelsefulla för regionenen, allt från gruva till skog.   

Kommande event

Senaste nyheter

Arkiv