Specialister på optisk mätteknik

Bildbehandling, computer vision och smarta kameror. Eller varför inte datorseende? Samma teknikområde beskrivs med olika ord och på olika sätt i olika tider. Oavsett vad man väljer att kalla det har vi hög kompetens, ett välutrustat optiklabb och ett brett nätverk inom området.

Detta är ett teknikområde som ger upphov till många olika typer av lösningar. Inom industrin har man använt optisk mätteknik i många år för att effektivisera och kontrollera exempelvis kvalitet. Nya produkter har redan och kommer i ännu större utsträckning i framtiden att revolutionera vårt användande av optisk mätning. 

Exempelvis har mobila plattformar, som exempelvis mobiltelefoner och surfplattor, idag bra kameror och tillräckligt med processorkraft för att göra avancerade beräkningar. En 3D-kamera inbyggd i mobilen är inte långt bort.

Nedan har vi delat upp det område inom vilket vi arbetar i ett antal delområden som vi presenterar närmare.

3d kameror

Den bild en 3D-kamera lämnar används för att via bildanalys komma fram till ett resultat, så tekniken är egentligen en del av området bildanalys. Men Adopticum har väldigt hög kompetens inom området tack vare att vi dels varit med och utvecklat 3D-kameror och dels genom att vi i väldigt många projekt använt denna teknik.

Avsyning/Bildanalys

Att med hjälp av bildanalys sortera ut det bilddata man vill se och analysera detta för vidare beslut är i sig ett teknikområde som funnits länge. Tack vare bättre och billigare kameror och avsevärt mycket billigare processorkraft kan man idag göra bildanalys både snabbare och billigare än tidigare. 
 

belysningssystem

Belysningen är en av de viktigaste parametrarna i många optiska mätsystem. Allmänbelysning & solljus kan i vissa fall vara störande, andra gånger en tillgång. Många mätsystem, exempelvis 3D-kameror som använder sig av infrarött ljus som de själva genererar, fungerar allra bäst i mörker.
 

optisk konstruktion

Att konstruera optiska linser och optiska system är ett arbete som kräver kvalificerad specialistkunskap. Adopticum erbjuder mycket erfaren kompetens inom området.