Optisk mätteknik är en nyckel till innovation

Lisa Lindvall, The Fit  Foto: Hampus Carlson
Lisa Lindvall, The Fit Foto: Hampus Carlson

De två senaste åren har vinnare i start up-tävlingen Venture Cup förverkligat sina idéer i samarbete med Stiftelsen Adopticum och projektet OMIN. En nyckel till framgång är optisk mätteknik, som de senaste åren utvecklats till digitaliseringens kanske mest spännande teknikområde. – Det handlar om att ge företag kunskap, stöd och tillgång till den absolut senaste tekniken för att de ska kunna förverkliga sina visioner och idéer, säger Kenth Johansson, VD på Stiftelsen Adopticum.

Optisk mätteknik mäter automatiserat, snabbare och mer exakt än tidigare, i realtid. Tekniken har tagit sjumilakliv de senaste åren och sånt som var omöjligt nyss är möjligt idag. Optiska sensorer är till exempel det som möjliggör förarlösa fordon.

Området är sedan flera år prioriterat av EU – helt enkelt tack vare sin enorma potential. – Fotonik, som är ett samlingsbegrepp som innefattar optisk mätteknik, lyfts upp av EU som en ”Key Enabling Technology” för att kunna fortsätta utveckla konkurrenskraften bland europeiska bolag. Det är just detta Stiftelsen Adopticum bidrar till här i norra Sverige, säger Kenth Johansson.
 

Fotonik – glödhett innovationsområde

Adopticum är en tämligen unik organisation, även vid internationella jämförelser, då de är helt dedikerade till att hjälpa små- och medelstora företag med både kompetens och finansiering i tidiga skeden. De senaste åren har ett dussin entreprenörer i olika branscher samarbetat med Adopticum i Strukturfondsprojektet OMIN (Optisk Mätteknik för ett Innovativt Näringsliv) med ambitionen utveckla nya produkter inom optisk mätteknik.
 

– Det finns så oerhört många skickliga innovatörer och entreprenörer i norra Sverige, men att de ska ha koll på den senaste optiska tekniken är för mycket begärt – där kommer vi in. Vi har den kunskapen, vi ser alltid till att erbjuda den senaste tekniken och tillsammans skapar vi väldigt spetsiga lösningar som från dag ett har hela världen som marknad, säger Maria Strand, projektledare på Adopticum.

 

Ifjol vann Jonas Sjöberg och det Umeåbaserade bolaget Photon Sports i Venture Cups regionfinal. Bolagets idé föddes i Adopticums ekosystem och möjliggör mätningar av komplexa snabbhetstester för att optimera snabbhetsträning inom olika idrotter.

 
Nästa succébolag

Årets regionfinal vanns tidigare i veckan av Lisa Lindvall och det Kalixbaserade bolaget The Fit som med hjälp från Adopticum och OMIN utvecklar en mobil kroppskannerteknik som skapar digitala storleks-rekommendationer. En idé med enorm potential eftersom så mycket shopping idag sker online.
 
Projektet OMIN närmar sig sitt slut, men Adopticum har redan sökt ett nytt Strukturfondsprojekt vid namn RIO (Regional Innovation genom Optisk mätteknik).
 
– Vi vill säkerställa att företag och innovatörer i norra Sverige även i fortsättningen kan få stöd i sin produktutveckling i såna här projekt där den tekniska risken är så hög att få företag har möjlighet att ta chansen, säger Kenth Johansson.
 
– Optisk mätteknik är ett av Europas viktigaste teknikområden. Genom att få fortsätta att arbeta med små innovativa företag i RIO kan vi jobba för att nästa stora techbolag kommer från norra Sverige, säger Maria Strand.
 
 

Fakta start-ups:

Innovatör: Lisa Lindvall
Koncept: The Fit utvecklar mobil kroppsskanner-teknik som skapar en 3D-avatar med användarens kroppsmått. Genom att förena 3D-skanning och artificiell intelligens, förändrar och förbättrar The Fit framtidens online-shopping.
 
Innovatör: Jonas Sjöberg
Koncept: Photon Sports Arbetar med modern sensorteknik och 3D-kameror för att kunna erbjuda marknadens mest flexibla system för feedback vid träning och testning av snabbhet.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter