Har du en lysande idé? Då kan vi hjälpa dig att realisera den!
För att hjälpa ditt företag att testa nya innovativa idéer bedriver vi projektet OPTIK där vi hjälper er att svara på frågan ”Borde vi inte kunna….?”
Nästa vecka öppnar vi upp vårt tillfälliga Satellitkontor i Arjeplog. Hör av dig om du vill att vi kommer förbi och berättar mer om hur optisk mätteknik skulle kunna förenkla er vardag.
DIIF fyller 1 år!
Det firade vi genom att bjuda hela projektgruppen till Skellefteå där Amanda Löfdahl bjöd på tårta och sammanfattade året.
Vi har under året träffat aktörer från plantskolor till sågverket för att skapa en tydligare bild av hur optisk mätteknik kan bidra till en ökad spårbarhet i den skogliga värdekedjan.
Vi har identifierat två konkreta utmaningar som Adopticum har börjat arbeta med och som vi kommer att presentera lite mer kring under hösten.
Målet är att vi ska utveckla det vi kallar demonstratorer kring dessa utmaningar som visar på hur optisk mätteknik skulle kunna bidra till en ökad förståelse och spårbarhet kring världekedjan.
Förutom att fira vårt första år i projektet introducerade vi även vår nya kollega för projektgruppen. Peter Bomark har under hösten stärkt Adopticums team med gedigen kompetens från träbranschen. Välkommen till Adopticum och DIIF Peter!
Vi har tillsammans med Boliden, SSAB, Polarbröd och Nymek haft förmånen att under två år få gå Ledarskapsprogrammet Leda Jämt.
Den 4 december är det dags för resultatkonferens där vi som deltagit i tillsammans med er diskuterar hur våra respektive organisationer arbetat med frågorna och vilka konkreta lärdomar vi tar med oss.
Hoppas att vi ses där!
Läs mer och anmäl dig här
I veckan har delar av DIIFs projektgrupp deltagit vid ”Framtidsfabriken: Verktyg och innovation för en jämställd industri” som arrangerades av RISE Research Institutes of Sweden och Skogstekniska klustret .
Fokus under dagen var att utforska verktyg och metoder för att driva förändring och förbättra jämställdheten hos regionens företag.
Deltagarna fick möjlighet att både diskutera och testa hur AI och spelmotorer kan användas för att driva jämställdhetsarbetet framåt.
Tar ni jämställdhet i beaktande när ni använder eller utvecklar AI-lösningar?
Säkerhet är viktigt för oss! Ibland kan det innebära att vi får använda väldigt coola glasögon för att säkerställa ögonsäkerheten.
Jonas Holmlund utvärderar just nu en sensor från Photoneo som vi kommer att berätta mer om när testerna är klara.
Vi kan redan nu säga att det är lovande resultat!
Är du en självgående och lyhörd ledare som vill bidra till regional utveckling? Nu har du möjlighet att göra det tillsammans med ett team med högt tekniskt kunnande som arbetar för ett jämställt näringsliv.
Har du dessutom en passion för teknisk utveckling och optisk mätteknik? Då har du kommit rätt!
Snart inleder vi rekryteringen för en verksamhetsutvecklande ledare med resultat- och personalansvar, som kan driva både kommersiella och innovationsprojekt tillsammans med vårt dynamiska team!
Din profil:
- Driven och självgående med starkt nätverk.
- Erfarenhet av innovationsprojekt, särskilt inom strukturfonds- och EU-projekt.
- Strategisk och visionär.
- Förmåga att sälja in projekt till externa parter.
- Teknisk bakgrund inom optisk mätteknik är en fördel.
Håll utkik – mer information kommer snart!
Men har du frågar redan nu, hör gärna av dig till oss på rekrytering@adopticum.se!
Just nu pågår ett projekt, OPTIK där Adopticum arbetar tillsammans med företag inom olika branscher för att utveckla nya innovativa lösningar där den gemensamma nämnaren är optisk mätteknik.
Ett företag som nappade på att delta i projektet var Lycksele-företaget Atrimak, där vi fått en pratstund med Jens Nylander som äger Atrimak tillsammans med Maria Nylander. Här berättar han och Maria Strand, vVD på Adopticum om hur en robot och optisk mätteknik inte bara ger en mer exakt klippning av valstråd utan även bidrar till en ökad säkerhet för människorna som arbetar i valsverken.
Berätta om Atrimak – varför startade ni företaget?
- Vår familj har bott utomlands under lång tid, och när vi flyttade hem igen till Lycksele längtade vi efter att starta upp något eget. Något som kunde förbättra sådant vi upptäckt inom valsverksindustrin som vi arbetat inom under många år.
Vi fastnade för att hitta förbättringar när det gäller att klippa av tråd i valsverken, vilket under lång tid skett manuellt vilket både kan leda till att människor skadar sig och till onödiga kassationer då tråden inte klipps av vid rätt position.
Vi lyckades med anskaffning av kapital och att hitta en partner i Italien som står för utvecklingen av en prototyp, som går under arbetsnamnet Trimbot, där den tekniska lösningen kan liknas vid en elektrisk sax. Vårt företagsnamn kommer från automatisk trimning, där ”Automatic trimming machine” förkortas till Atrimak, förklarar Jens Nylander.
Precis som för Adopticum, och projektet OPTIK är hållbarhet viktigt för er. På vilket sätt arbetar ni med dessa frågor?
- Vår lösning efterhärmar inte människornas jobb, utan vi har utvecklat en helt ny, preciserad och automatiserad lösning som gör att ännu mer av tråden kan användas och mindre går till spillo. Det här hållbarhet för oss! I april i år fick vi vårt första Europa-patentet, nu följer USA och Sydkorea med flera vilket känns spännande, säger Jens Nylander och Maria Strand, v VD på Adoptcium lägger till:
- Under projektet har det varit tydligt att hållbarhet är viktigt för Jens och hans kollega Maria och det speglas i deras lösningar. Trimboten och mätmodulen Sensor Array bidrar både till positiva hållbarhetseffekter och till ekonomiska vinster för valsverken genom mindre slöseri av resurser och att verken blir attraktivare arbetsplatser med mindre olyckor och allvarliga skador. Det har varit väldigt intressant att få ta del av deras resonemang kring hur hållbarhet är ett av deras starkaste säljargument.
Från Trimboten till Adopticum. Hur kom det sig att ni deltar ni i projektet OPTIK?
- Vi träffades på ett frukostmöte i Lycksele, där Adopticum höll en presentation, säger Jens Nylander och fortsätter: Medan vi lyssnade kom idéerna – hur skulle vi kunna mäta optiskt på tråden som valsa och kombinera med AI så att den ska ”själv” kan mäta när det är bäst att klippa? Det blir ett slags tillhörande patent, där vi såg att OPTIK och Adopticum kunde passa perfekt in. Vi träffades, vår projektidé presenterades för styrgruppen och vi kom med i projektet OPTIK. Nu har vi sökt även för fas två, vilket gör att vi tillsammans kan ta fram en första prototyp och det arbetet startar nu under hösten 2024.
- Redan när vi träffades vid frukostmötet hade Jens och Maria en tydlig bild av hur OPTIK kunde bidra till deras utvecklingsresa. De hade tagit fram ett koncept för deras nya lösning Sensor Array och behövde hjälp med att hitta rätt sensorer för lösningen, så vi bokade ett möte dagen efter där de fick berätta mer om lösningen och så startade vår resa tillsammans, berättar Maria Strand.
Hur skulle du beskriva samarbetet inom projektet OPTIK?
- Det har varit jättebra att jobba med Adopticum. Vi visste vad vi ville när vi började arbeta tillsammans men de kompletterar oss med kompetens som vi inte har - de kunde se vad som var möjligt och vad som inte var möjligt, rent tekniskt. Tillsammans kunde vi navigera oss fram till olika tänkbara tekniska lösningar att välja från i kommande fas.
Vi har en projektledare som har varit fantastisk på att hålla kursen, och inte tappa bort sig då man blir hänförd av möjligheterna. Även Adopticums teknikerteam, som kompletterat oss med det som vi inte vet. Bland annat genom att de känner till företag och lösningar som vi därmed kunnat närma oss, om inte bara för ökad kunskap, säger Jens Nylander och lägger till angående framtiden:
- Trimboten, ja den lever något av ett eget liv. Vår arbeta fokuserar nu på mätmodulen, som kallas Sensor Array. Initialt handlar det om att kombinera den med Trimbot-applikationen men under resans gång har vi insett att det finns angränsade möjligheter som också behöver dimensionskontroller. Här kan det finnas möjligheter för alla valsade produkter; tråd, stång, profiler med flera!
Maria Strand, vVD och projektledare på Adopticum – hur går dina tankar?
- Som i alla projekt vi drivit inom OPTIK har vi lärt oss massor från de företag vi jobbat med. Valsindustrin är en ny för oss och både Jens och Maria har lärt oss väldigt mycket om hur processen ser ut idag, och även delgett oss deras vision för framtidens valsverk. Vid valsverken är trimningen av valstråden ett av de mest riskfyllda momenten, där det sker alldeles för många olyckor. Atrimaks Trimbot och Sensor Array är deras sätt att bidra till minskade olyckor genom att automatisera det farliga och tunga arbetet, förklarar Maria Strand och säger avslutningsvis:
- Både Jens och Maria är inte bara väldigt innovativa och kunniga inom sitt område, det har också varit jättekul att få arbeta med dem i förstudien. Vi ser verkligen fram emot att få fortsätta jobbet i prototypprojektet nu i höst.
Förra veckan var vi på Adopticum på plats i Gällivare med vårt Satellitkontor och ett urval optiska sensorer. Vi fick möjligheten att träffa spännande företag och var dessutom inbjudna som talare till Näringslivsfrukosten.
Vi har ett arbetssätt som vi kallar Mobilt Satellitkontor där vi har möjlighet att
flytta vårt kontor till nya platser varje månad. Det handlar om att knyta kontakt med lokala företag, berätta vad vi gör och hur företag kan driva projekt med oss, förklarar Greger Burman, som är teknisk expert på Adopticum.
OPTIK är ett projekt med ett konkret erbjudande till företag som vill prova ny teknik och komma framåt i sitt hållbarhetsarbete. Här erbjuds kostnadsfria utvecklingsprojekt med målet att företag i hela regionen ska ges möjlighet att utveckla nya innovativa lösningar:
Det som krävs av företaget är brinnande engagemang, säger Jonas Holmlund, Teknisk expert på Adopticum och lägger till:
Optisk mätteknik har blivit en del av vår vardag och de flesta använder tekniken varje dag utan att tänka på det. Exempelvis använder vi optisk mätteknik när vi låser upp mobilen med ansiktsigenkänning eller självskannar varor i butik. På samma sätt som tekniken underlättar vår vardag skapar den enorma möjligheter för ert företag.
Stort tack för fint bemötande och intressanta frågor! Välkommen att höra av er till oss och projektet OPTIK där vi hjälper er svara på frågan ”Borde vi inte kunna….?”.
Har du en lysande idé? Då kan Adopticum hjälpa dig att realisera den!
Optisk mätteknik har blivit en del av vår vardag och de flesta använder tekniken varje dag utan att tänka på det. Exempelvis använder vi optisk mätteknik när vi låser upp mobilen med ansiktsigenkänning eller självskannar varor i butik. På samma sätt som tekniken underlättar vår vardag skapar den enorma möjligheter för ert företag.
Våra kollegor Greger Burman och Jonas Holmlund kommer att berätta mer om optisk mätteknik och projektet OPTIK på Näringslivsfrukosten i Gällivare den 23 augusti.
För att hjälpa ert företag att testa nya innovativa idéer kan vi projektet OPTIK där vi hjälper er att svara på frågan ”Borde vi inte kunna….?”
Erbjudandet är kostnadsfria utvecklingstimmar i två steg: Förstudieprojekt på 120 timmar och Prototypprojekt på 300 timmar.
Optisk mätteknik kan användas i alla branscher! Vi har hjälpt företag med allt från avsyning av produkter till att mäta in kroppen för att kunna beställa rätt kläder på nätet.
Hur skulle optisk mätteknik kunna förenkla er vardag?
Anmäl dig till Näringslivsfrukosten här
Tillfälligt nedslag av satellitkontor – välkomna alla innovativa företagare i Gällivare!
Satellitkontor? Ja, det är vårt sätt tillfälligt öppna kontor på olika platser i Norrbotten och Västerbotten. Vi som bemannar kontoret, det är Greger Burman och Jonas Holmlund på Adopticum som till vardags håller till i Skellefteå. Vi kommer till Gällivare den 22 - 23 augusti och kommer att hålla till hos Gällivare Näringsliv på Centralplan 4.
Vi vill gärna träffa dig som är en driftig småföretagare som är nyfiken på teknik som kan ta ditt företagande längre. Vi arbetar med optisk mätteknik vilket kan användas i alla branscher. Exempelvis för avsyning av produkter, för att mäta temperatur eller för det som kräver ett par extra ögon i just ditt område. Vi arbetar med ostproducenter, kakelsättare, gruvbolag, klädskapare samt ett antal tech-bolag.
Välkommen att boka ett förutsättningslöst möte med oss!
Maria Strand
070-681 57 01