Vill du vara med och driva innovation och utveckling för en hållbar framtid?Adopticum är en utvecklingsmiljö som hjälper regionens företag att nå sina hållbarhetsmål. Vi arbetar i teknikens framkant med att utveckla nya lösningar baserade på optisk mätteknik. Hos oss får du chansen att göra skillnad genom att leda verksamheten, skapa samarbeten och bidra till att nå hållbara resultat.

Din roll
Som VD på Adopticum blir du en nyckelperson i vårt team. Adopticum bedriver både kommersiella och innovationsprojekt med målet att stärka regionens företag och deras konkurrenskraft. Du ansvarar för införsäljning av projekt och säkerställer att organisationen har förutsättning att leverera konkreta värden för regionens företag.

Du får personal- och resultatansvar och skapar förutsättningar för framgångsrika samarbeten mellan produktägare, behovsägare och specialister. 

Dina arbetsuppgifter

  • Leda och utveckla Adopticum med fokus på innovation och tekniska lösningar.
  • Ansvara för och driva säljarbete.
  • Bygga relationer, samarbeten och projekt tillsammans med företag, organisationer och andra aktörer i regionen.
  • Skapa struktur och strategier för långsiktig verksamhetsutveckling.
  • Inspirera och stötta ditt team i deras personliga och professionella utveckling.
 

Ditt bidrag 

Vi söker dig som är en erfaren, engagerad ledare med en passion för teknisk utveckling och innovation. Du har förmågan att se helheten, inspirera andra och skapa långsiktiga resultat.
  • Ledarskap och drivkraft: Du är självgående, lyhörd och har flera års erfarenhet av att leda team mot gemensamma mål.
  • Strategiskt tänkande: Du kan se helheten, sätta upp visioner och skapa planer för att nå dem.
  • Förmåga att skapa samarbeten: Du är skicklig på att nå ut till externa parter och sälja in projekt och idéer.
  • Erfarenhet av innovationsprojekt: Meriterande om du har erfarenhet av arbete med strukturfonds- och EU-projekt eller andra komplexa innovationsprojekt.
  • Teknisk bakgrund: Erfarenhet av optisk mätteknik eller liknande tekniska områden är meriterande.

Varför Adoptiucm?
Hos oss blir du del av ett engagerat team med högt tekniskt kunnande som arbetar för ett mer jämställt näringsliv och en hållbar framtid. Vi samarbetar med regionens allra minsta till allra största företag och hjälper dem att bli mer innovativa med hjälp av optisk mätteknik. Din insats kommer att bidra till nya produkter och tjänster som gör verklig skillnad.


Kontaktperson
I denna rekrytering samarbetar Adopticum med Jefferson Wells, ManpowerGroups rekryteringsenhet för ledare och specialister.

Om du har frågor om tjänsten eller processen är du välkommen att kontakta vår rekryteringskonsult Tom Jakobsen på mobil 070-270 27 67 eller e-post: tom.jakobsen@jeffersonwells.se

Vi kommer att tillämpa en löpande process vilket innebär att vi vill ha din ansökan så fort som möjligt och senast den 15 februari 2025. 
Välkommen att bli en del av vår framtidsresa!

Hallå där Erik Hagenrud , affärsutvecklare i OPTIK.

Vad innebär det att arbeta med affärsutveckling i projektet OPTIK?
Det handlar om att visa på de möjligheter och det värde som optisk mätteknik kan skapa hos företagen som utvecklar och implementerar optiska lösningar för att stärka sin konkurrenskraft och skapa nya affärsmöjligheter.

Traditionellt så används tekniken för att arbeta med kvalitetsförbättringar, men det kan lika gärna vara en del av arbetet med kunder och deras utmaningar. Det som också är otroligt viktigt är att projektet gör verklig skillnad är det aktiva och styrande arbetet med jämställdhet.

Ge ett exempel på en optisk lösning som du tycker är extra spännande!
Optiska sensorer för kvalitetskontroll i produktionen – där tekniken kan användas för att se och identifiera anomalier eller fel som inte det mänskliga ögat kan se och där felen kan rättas till innan de går vidare i produktionskedjan och riskerar att bli väldigt dyra och ta onödig tid.

Varför tycker du att projektet OPTIK är så bra att vara med i?
Det ger företag tillgång till avancerad teknik, nätverk och stöd som de annars kanske inte hade haft, vilket bidrar till deras tillväxt. Den insatsen som kan göras i OPTIK tillsammans med ett enskilt företag är så omfattande och avancerat att det kan göra verklig skillnad för det företaget.

Hur ser du att optisk mätteknik kan bidra till utvecklingen av Norrbotten och Västerbotten?
Med optisk mätteknik kan företag utveckla lösningar där minskad miljöpåverkan och ekonomiska vinster går hand i hand. Potentialen för innovation som driver den gröna omställningen är enorm och genom att stärka regionens företag med denna teknik kan vi förbättra deras konkurrenskraft, skapa tillväxt och aktivt arbeta med hållbarhet.

Vill du veta mer om projektet? Tveka inte att höra av dig till Erik eller någon annan i projektgruppen!

OPTIK är ett projekt som väcker stort intresse i Norrbotten och Västerbotten. Målet med projektet är att hjälpa företag att utveckla nya innovativa lösningar som stärker deras affär. 
 
Maria Strand, tf VD på Adopticum och styrelseordförande Staffan Larsson träffas för att summera projektets första två år, och delar med sig av sina tankar om framtiden.
 
- När jag ser tillbaka på de här två åren blir jag väldigt stolt över hur mycket vi har åstadkommit. säger Maria Strand, tf VD på Adopticum och lägger till:
 
- Några höjdpunkter under 2024 som jag särskilt vill lyfta fram är att Pileus Scaninavia har nominerats till E-prize i kategorin Energioptimering för den lösning som vi arbetar tillsammans med dem med och att OPTIK har vunnit priset Regio Star.
 
OPTIK – En chans för företag att växa
OPTIK handlar om att ge företag konkret stöd i att omsätta sina idéer baserade på optisk mätteknik till nya innovativa lösningar. Projektet bidrar på så sätt till en konkurrenskraftig och smart region. 
 
- Vi har mött ett enormt intresse för projektet och vi har kommit längre än vi förväntat oss under de första åren. Vi har som mål att under projektets tre år arbeta med tio företag, och redan nu arbetar vi med nio företag i en bredd av branscher – från småskalig osttillverkning till trapptillverkare.
 
- Det som är gemensamt för alla företag och lösningar som vi arbetar med är att de använder optisk mätteknik på nya, innovativa sätt. berättar Maria Strand. 
 
Företag kan få kostnadsfri utvecklingstid i två steg, i det första steget kan projektet kan gå in med upp till 120 timmar kostnadsfri utvecklingstid för att undersöka om idéen är tekniskt genomförbar. Utifrån resultat kan företagen sedan söka ytterligare 300 timmar för att ta de första stegen mot en ny innovativ lösning. Målet är att ge företagen konkret stöd för att komma vidare med sina idéer.
 
För att nå företag i hela regionen öppnar Adopticum upp tillfälliga Satellitkontor på olika orter i Norrbotten och Västerbotten. Det gör det möjligt att synas och verka i kommunerna och träffa företag, både stora och små, i hela vår stora region.
 
Maria Strand är tydlig med att Satellitkontoren har varit en stor framgång: 
 
- Det är viktigt för oss att alla företag får samma möjlighet att ta del av projektets erbjudande - oavsett vart de verkar. Satellitkontoren har varit avgörande för att vi ska kunna komma i kontakt, och bygga en relation med, företag i hela regionen.
 
Hållbarhet och jämställdhet – en röd tråd i arbetet
För Adopticum är det viktigt att alla projekt bidrar till ett jämställt näringsliv och en hållbar framtid. Det är inte bara är en del av verksamhetens grundvärderingar utan också något som integreras i utvecklingsarbetet. Varje kundmöte, utan undantag, inleds med att företaget får berätta om någon av de positiva hållbarhetseffekter som lösningen bidrar till. En strategi som visat sig vara framgångsrik, säger Maria Strand och förklarar fortsättningsvis:
 
- De första tio minuterna i varje projektmöte är öronmärkta för att hjälpa företaget genomlysa de positiva hållbarhetseffekterna som de ser att lösningen bidrar till. Vi är övertygade om att en produkt eller tjänst blir mer konkurrenskraftig om hänsyn tas till andra aspekter än bara de tekniska. Därför arbetar vi på ett medvetet och strukturerat med hållbarhetseffekterna tillsammans med företagen.  När ett projekt avslutas tar vi på Adopticum alltid fram företagens hållbarhetsberättelse utifrån de diskussioner som vi haft som en del av leveransen. Detta ger företagen ett konkret verktyg som de kan använda för att attrahera kapital eller som en del av deras säljarbete. 
 
Framtiden för OPTIK – Växande intresse och fler möjligheter
Under 2025 ser både tf VD Maria Strand och stiftelsens styrelseordförande Staffan Larsson stora möjligheter att fortsätta växa och nå ut till fler företag i regionen.
 
Ambitionen är hög och fokus ligger på att vidareutveckla arbetet med hållbarhet och innovation för att på ett ännu bättre sätt kunna hjälpa företagen att utveckla framtidens lösningar. Fler Satellitkontor kommer att öppnas upp och duon ser också potential att utöka projektet för att ta emot fler företag. 
 
- Vi fortsätter att leta efter nya, spännande idéer och företag att arbeta med. Vårt mål är att företagen vi arbetar med introducerar sina lösningar på marknaden, samtidigt som vi börjar arbeta med nya företag och fortsätter att bidra till hållbarhet och innovation i regionen, säger Maria Strand.
 
OPTIK och framtiden för optisk mätteknik
Staffan Larsson, styrelseordförande för Adopticum, ser stor potential i både OPTIK och den optiska mätteknikens framtid. Han lyfter fram Satellitkontoren som en av de största framgångarna för projektet:
 
- Satellitkontoren har verkligen varit ett genidrag! De har öppnat dörrar till många företag och gett oss en chans att nå ut brett, vilket är avgörande för att kunna hjälpa företag i hela regionen.
 
Staffan Larsson ser stora möjligheter för optisk mätteknik i framtiden, särskilt med den snabba teknikutvecklingen som sker. Men han ser även utmaningar, framför allt när det gäller att hålla jämna steg med den snabba utvecklingen och anpassa verksamheten för att kunna möta regionens framtida behov:

-  Området optisk mätteknik utvecklas snabbt och breddas hela tiden, för oss är det en utmaning att hela tiden hålla oss uppdaterade inom alla deldiscipliner. Samtidigt ger den snabba utvecklingen oss möjligheter att hela tiden erbjuda de bästa lösningarna till företagen.
 
Han påpekar också att det är viktigt för Sverige att hänga med i den internationella utvecklingen, att det kan finnas en risk i att Sverige hamnar efter om det inte satsas mer på att utveckla konkurrenskraftiga lösningar inom optisk mätteknik:

- Det handlar inte bara om att följa trender – det är avgörande för att behålla vår konkurrenskraft.
 
Framtiden – ökad finansiering och bredare spridning
- Jag skulle gärna se mer långsiktig finansiering och att tekniken prioriteras på nationell nivå på samma sätt som på EU-nivå. Det skulle hjälpa oss att fortsätta stödja företag och skapa fler regionala innovationer baserade optisk mätteknik, förklarar Staffan Larsson och säger avslutningsvis:
 
- OPTIK har redan visat på stor framgång, och projektet fortsätter att vara en drivkraft för innovation och hållbar utveckling i Norrbotten och Västerbotten. Genom att hjälpa företag att övervinna tekniska risker och utveckla sina idéer har Adopticum redan bidragit till att stärka företagsklimatet i regionen. Med fortsatt fokus på hållbarhet, jämställdhet och ny teknologi ser vi fram emot att hjälpa ännu fler företag att nå sin fulla potential.

Hej Greger Burman, teknisk expert på Adopticum och en del av projektgruppen i OPTIK.

Vad innebär ditt arbete på Adopticum?
Vi jobbar på uppdrag av företag för att ta fram tillämpningar baserade på kamerateknik och programvara. Oftast handlar det om att automatiskt mäta något föremål, antingen i millimeter eller att klassificera om föremålet är godkänt/underkänt. Mitt arbete innebär allt från förstudier och ta fram beslutunderlag till systemdesign och att utveckla programvara.
 
Vad är det roligaste med ditt jobb?
Att försöka hitta en bra lösning på en utmaning. Det är en kombination av kreativitet och ett tydligt syfte eller önskat resultat. Oftast behövs det en bredd av kunskaper. Roligast är det att jobba tillsammans med ett företag där vi bidrar med olika kompetenser och lär oss på vägen. 
 
Kan du ge ett exempel på en optisk lösning som du hjälpt ett företag i vår region att utveckla som du tycker var särskilt roligt att arbeta med?
2018 jobbade vi med Lundqvist Trävaru för att prova visualisera en byggnad med AR innan kunden beställer den. Det var både spännande oprövad teknik, en intressant tillämpning och ett roligt samarbete.
 
Varför tycker du att projektet OPTIK är så bra att vara med i?
OPTIK är en fantastisk chans för företag att prova nya ideer och arbetssätt utan risk. Man kommer garanterat lära sig någonting. Det kan vara första steget mot en ny produkt.

 Hur ser du att optisk mätteknik kan bidra till utvecklingen av Västerbotten och Norrbotten?
De som är tidiga med att tillämpa ny teknik till något slags affärsvärde, skaffar sig ett försprång. Vi bor i en fantastisk region med unika tillgångar. Det som brukar uppges som hinder, som att vi är få människor och geografiskt i utkanten, är precis sådant som vi kan väga upp med t.ex. kamerateknik, automation, distansteknik. Det kan hjälpa oss att uppnå både hållbarhetsmål och konkurrenskraft.

Har du en lysande idé? Då kan vi hjälpa dig att realisera den!

För att hjälpa ditt företag att testa nya innovativa idéer bedriver vi projektet OPTIK där vi hjälper er att svara på frågan ”Borde vi inte kunna….?”

Nästa vecka öppnar vi upp vårt tillfälliga Satellitkontor i Arjeplog. Hör av dig om du vill att vi kommer förbi och berättar mer om hur optisk mätteknik skulle kunna förenkla er vardag.

DIIF fyller 1 år!

Det firade vi genom att bjuda hela projektgruppen till Skellefteå där Amanda Löfdahl bjöd på tårta och sammanfattade året.

Vi har under året träffat aktörer från plantskolor till sågverket för att skapa en tydligare bild av hur optisk mätteknik kan bidra till en ökad spårbarhet i den skogliga värdekedjan.

Vi har identifierat två konkreta utmaningar som Adopticum har börjat arbeta med och som vi kommer att presentera lite mer kring under hösten.

Målet är att vi ska utveckla det vi kallar demonstratorer kring dessa utmaningar som visar på hur optisk mätteknik skulle kunna bidra till en ökad förståelse och spårbarhet kring världekedjan.

Förutom att fira vårt första år i projektet introducerade vi även vår nya kollega för projektgruppen. Peter Bomark har under hösten stärkt Adopticums team med gedigen kompetens från träbranschen. Välkommen till Adopticum och DIIF Peter!
 

Vi har tillsammans med Boliden, SSAB, Polarbröd och Nymek haft förmånen att under två år få gå Ledarskapsprogrammet Leda Jämt.

Den 4 december är det dags för resultatkonferens där vi som deltagit i tillsammans med er diskuterar hur våra respektive organisationer arbetat med frågorna och vilka konkreta lärdomar vi tar med oss.

Hoppas att vi ses där!

Läs mer och anmäl dig här
 

I veckan har delar av DIIFs projektgrupp deltagit vid ”Framtidsfabriken: Verktyg och innovation för en jämställd industri” som arrangerades av RISE Research Institutes of Sweden och Skogstekniska klustret .

Fokus under dagen var att utforska verktyg och metoder för att driva förändring och förbättra jämställdheten hos regionens företag.

Deltagarna fick möjlighet att både diskutera och testa hur AI och spelmotorer kan användas för att driva jämställdhetsarbetet framåt.

Tar ni jämställdhet i beaktande när ni använder eller utvecklar AI-lösningar?

Säkerhet är viktigt för oss! Ibland kan det innebära att vi får använda väldigt coola glasögon för att säkerställa ögonsäkerheten.

Jonas Holmlund utvärderar just nu en sensor från Photoneo som vi kommer att berätta mer om när testerna är klara.

Vi kan redan nu säga att det är lovande resultat!

Är du en självgående och lyhörd ledare som vill bidra till regional utveckling? Nu har du möjlighet att göra det tillsammans med ett team med högt tekniskt kunnande som arbetar för ett jämställt näringsliv. 
 
Har du dessutom en passion för teknisk utveckling och optisk mätteknik? Då har du kommit rätt!
 
Snart inleder vi rekryteringen för en verksamhetsutvecklande ledare med resultat- och personalansvar, som kan driva både kommersiella och innovationsprojekt tillsammans med vårt dynamiska team!

Din profil:

  • Driven och självgående med starkt nätverk.
  • Erfarenhet av innovationsprojekt, särskilt inom strukturfonds- och EU-projekt.
  • Strategisk och visionär.
  • Förmåga att sälja in projekt till externa parter.
  • Teknisk bakgrund inom optisk mätteknik är en fördel.

Håll utkik – mer information kommer snart!

Men har du frågar redan nu, hör gärna av dig till oss på rekrytering@adopticum.se!

Kommande event

Senaste nyheter

Arkiv