Framgångsrika steg för optisk mätteknik
OPTIK är ett projekt som väcker stort intresse i Norrbotten och Västerbotten. Målet med projektet är att hjälpa företag att utveckla nya innovativa lösningar som stärker deras affär.
Maria Strand, tf VD på Adopticum och styrelseordförande Staffan Larsson träffas för att summera projektets första två år, och delar med sig av sina tankar om framtiden.
- När jag ser tillbaka på de här två åren blir jag väldigt stolt över hur mycket vi har åstadkommit. säger Maria Strand, tf VD på Adopticum och lägger till:
- Några höjdpunkter under 2024 som jag särskilt vill lyfta fram är att Pileus Scaninavia har nominerats till E-prize i kategorin Energioptimering för den lösning som vi arbetar tillsammans med dem med och att OPTIK har vunnit priset Regio Star.
OPTIK – En chans för företag att växa
OPTIK handlar om att ge företag konkret stöd i att omsätta sina idéer baserade på optisk mätteknik till nya innovativa lösningar. Projektet bidrar på så sätt till en konkurrenskraftig och smart region.
- Vi har mött ett enormt intresse för projektet och vi har kommit längre än vi förväntat oss under de första åren. Vi har som mål att under projektets tre år arbeta med tio företag, och redan nu arbetar vi med nio företag i en bredd av branscher – från småskalig osttillverkning till trapptillverkare.
- Det som är gemensamt för alla företag och lösningar som vi arbetar med är att de använder optisk mätteknik på nya, innovativa sätt. berättar Maria Strand.
Företag kan få kostnadsfri utvecklingstid i två steg, i det första steget kan projektet kan gå in med upp till 120 timmar kostnadsfri utvecklingstid för att undersöka om idéen är tekniskt genomförbar. Utifrån resultat kan företagen sedan söka ytterligare 300 timmar för att ta de första stegen mot en ny innovativ lösning. Målet är att ge företagen konkret stöd för att komma vidare med sina idéer.
För att nå företag i hela regionen öppnar Adopticum upp tillfälliga Satellitkontor på olika orter i Norrbotten och Västerbotten. Det gör det möjligt att synas och verka i kommunerna och träffa företag, både stora och små, i hela vår stora region.
Maria Strand är tydlig med att Satellitkontoren har varit en stor framgång:
- Det är viktigt för oss att alla företag får samma möjlighet att ta del av projektets erbjudande - oavsett vart de verkar. Satellitkontoren har varit avgörande för att vi ska kunna komma i kontakt, och bygga en relation med, företag i hela regionen.
Hållbarhet och jämställdhet – en röd tråd i arbetet
För Adopticum är det viktigt att alla projekt bidrar till ett jämställt näringsliv och en hållbar framtid. Det är inte bara är en del av verksamhetens grundvärderingar utan också något som integreras i utvecklingsarbetet. Varje kundmöte, utan undantag, inleds med att företaget får berätta om någon av de positiva hållbarhetseffekter som lösningen bidrar till. En strategi som visat sig vara framgångsrik, säger Maria Strand och förklarar fortsättningsvis:
- De första tio minuterna i varje projektmöte är öronmärkta för att hjälpa företaget genomlysa de positiva hållbarhetseffekterna som de ser att lösningen bidrar till. Vi är övertygade om att en produkt eller tjänst blir mer konkurrenskraftig om hänsyn tas till andra aspekter än bara de tekniska. Därför arbetar vi på ett medvetet och strukturerat med hållbarhetseffekterna tillsammans med företagen. När ett projekt avslutas tar vi på Adopticum alltid fram företagens hållbarhetsberättelse utifrån de diskussioner som vi haft som en del av leveransen. Detta ger företagen ett konkret verktyg som de kan använda för att attrahera kapital eller som en del av deras säljarbete.
Framtiden för OPTIK – Växande intresse och fler möjligheter
Under 2025 ser både tf VD Maria Strand och stiftelsens styrelseordförande Staffan Larsson stora möjligheter att fortsätta växa och nå ut till fler företag i regionen.
Ambitionen är hög och fokus ligger på att vidareutveckla arbetet med hållbarhet och innovation för att på ett ännu bättre sätt kunna hjälpa företagen att utveckla framtidens lösningar. Fler Satellitkontor kommer att öppnas upp och duon ser också potential att utöka projektet för att ta emot fler företag.
- Vi fortsätter att leta efter nya, spännande idéer och företag att arbeta med. Vårt mål är att företagen vi arbetar med introducerar sina lösningar på marknaden, samtidigt som vi börjar arbeta med nya företag och fortsätter att bidra till hållbarhet och innovation i regionen, säger Maria Strand.
OPTIK och framtiden för optisk mätteknik
Staffan Larsson, styrelseordförande för Adopticum, ser stor potential i både OPTIK och den optiska mätteknikens framtid. Han lyfter fram Satellitkontoren som en av de största framgångarna för projektet:
- Satellitkontoren har verkligen varit ett genidrag! De har öppnat dörrar till många företag och gett oss en chans att nå ut brett, vilket är avgörande för att kunna hjälpa företag i hela regionen.
Staffan Larsson ser stora möjligheter för optisk mätteknik i framtiden, särskilt med den snabba teknikutvecklingen som sker. Men han ser även utmaningar, framför allt när det gäller att hålla jämna steg med den snabba utvecklingen och anpassa verksamheten för att kunna möta regionens framtida behov:
- Området optisk mätteknik utvecklas snabbt och breddas hela tiden, för oss är det en utmaning att hela tiden hålla oss uppdaterade inom alla deldiscipliner. Samtidigt ger den snabba utvecklingen oss möjligheter att hela tiden erbjuda de bästa lösningarna till företagen.
Han påpekar också att det är viktigt för Sverige att hänga med i den internationella utvecklingen, att det kan finnas en risk i att Sverige hamnar efter om det inte satsas mer på att utveckla konkurrenskraftiga lösningar inom optisk mätteknik:
- Det handlar inte bara om att följa trender – det är avgörande för att behålla vår konkurrenskraft.
Framtiden – ökad finansiering och bredare spridning
- Jag skulle gärna se mer långsiktig finansiering och att tekniken prioriteras på nationell nivå på samma sätt som på EU-nivå. Det skulle hjälpa oss att fortsätta stödja företag och skapa fler regionala innovationer baserade optisk mätteknik, förklarar Staffan Larsson och säger avslutningsvis:
- OPTIK har redan visat på stor framgång, och projektet fortsätter att vara en drivkraft för innovation och hållbar utveckling i Norrbotten och Västerbotten. Genom att hjälpa företag att övervinna tekniska risker och utveckla sina idéer har Adopticum redan bidragit till att stärka företagsklimatet i regionen. Med fortsatt fokus på hållbarhet, jämställdhet och ny teknologi ser vi fram emot att hjälpa ännu fler företag att nå sin fulla potential.