2022 > 02

I syfte att visa upp de möjligheter som finns inom området optisk mätteknik i Skellefteå har Adopticum valt att söka sommarstependiater via Sammes Stiftelse. 

Tillsammans med North Kingdom, Optronic och Veoneer kommer vi att erbjuda studenter sommarprojekt som ger möjlighet att lära känna bolagen,  förstå möjigheterna med optisk mätteknik samt ägna en sommar åt att försöka lösa en verklighetsnära utmaning.


Läs mer om Sammes Stiftelse och sommarstipendieum här.
 

North Kingdom är en global studio inom upplevelsedesign som hjälper bolag som Google, Lego och EA att skapa upplevelser och tjänster som spelar en meningsfull roll.

Under sommaren 2022 erbjuder vi tillsammans med North Kingdom studenter att genomföra ett sommarprojekt som utforskar hur sensorteknik och Unreal Engine kan nyttjas tillsammans.

Optiska Sensorer och Unreal Engine
Unreal Engine är världens mest kraftfulla plattform för att skapa avancerade 3D-miljöer i realtid. I detta projekt bjuder North Kingdom och Adopticum in till att utforska hur optisk sensorteknik kan användas tillsammans med Unreal Engine för att skapa ett gränssnitt mellan verklighet och det virtuella.

Vi är öppna för att tillsammans med er diskutera exakt vad projektet ska leverera, men något vi tycker är spännande är att nyttja sensorteknik till att fånga in hur en person rör sig för att sedan översätta detta till en spelupplevelse där rörelse blir ett sätt att skapa ljud och bild.

Vi tror att detta projekt passar två eller fler studenter med olika studieinriktning där spelutbildning kombineras med utbildning inom datateknik eller teknisk fysik.

Har du som student egna tankar och idéer på vad du vill ägna en sommar åt? Hör av dig så resonerar vi runt ditt förslag!

Om du vill resonera med någon kring detta förslag, kontakta Kenth Johansson på Adopticum på 070-175 44 44 eller kenth.johansson@adopticum.se

Optronic som är ledande i Norden inom avancerad tillverkning av produkter och moduler som nyttjar optisk mätteknik.

Veoneer är ett multinationellt bolag som designar, utvecklar och tillverkar hårdvara och mjukvara baserad på mätteknik åt fordonstillverkare över hela världen.

Alla tre organisationerna arbetar inom teknikområdet och tillsammans utgör vi ett kluster med en gemensam nämnare; optisk mätteknik.

Optisk mätteknik är ett fantastiskt spännande framtidsområde där innovationstakten är hög och möjligheterna stora. I syfte att underlätta för studenter att lära känna bolagen, bättre förstå tekniken och få ägna en sommar åt att försöka lösa en utmaning som har en verklighetsnära anknytning presenterar vi nedan ett antal förslag till sommarjobb som går att söka via Sammes Stiftelse.

Datorseende och bildbehandling
Adopticum söker sommarjobbare för ett projekt med datorseende och bildbehandling. Uppdraget går ut på att urskilja, positionera och följa föremål i kamerabilder. Adopticum kommer att samla in bildmaterial från en verklig tillämpning och studenten kommer att få arbeta med detta bildmaterial.

Det långsiktiga målet är en teknisk lösning där datorseende leder till en hög grad av automation. De kortsiktiga målen är att pröva att hitta lösningar på de viktigaste delproblemen. Det finns stort utrymme för att experimentera med den senaste tekniken, med ett tydligt mål vad den ska lösa. Erfarenhet och intresse för computer vision, maskininlärning, kamerateknik, m.m. är såklart ett plus.

Den sökande behöver kunna programmera helst i Python, C# eller C++.

Solljussimulator
Ett av problemen som en lidarsensor kan ha är att den blir bländad av solljus. Om systemet tittar rakt mot solen är det nog inte så mycket man kan göra åt det. Men om man inte har solljus som faller in rakt på sensorn kan den göra sitt jobb även om viss störning kan uppstå. Om detta sker skulle vi i så fall vilja veta hur mycket den blir störd.

Veoneer är intresserade av att identifiera lämpliga komponenter och att bygga ett testsystem av dessa för att kunna utföra tester med infallande sol mot lidarsensorer.

Vi tror att de sökande bör studera fysik eller elektronik och tillsammans med dig skräddarsyr vi uppdraget så det passar.

Dämpning av laserljus i atmosfären
Vi skulle vilja veta mer om hur olika väder dämpar laserljus av varierade våglängder.

Uppraget skulle vara att identifera lämpliga komponenter för att bygga ett testsystem som vi skulle kunna montera utomhus och samla data under lång tid. Minimikravet skulle vara att mäta de vanligaste våglängderna som används av Lidar.

Vi tror att de sökande bör studera fysik eller elektronik och tillsammans med dig skräddarsyr vi uppdraget så det passar.

Har du som student egna tankar och idéer på vad du vill ägna en sommar åt? Hör av dig så resonerar vi runt ditt förslag!

Vi ser gärna att två eller fler studenter tar sig an en av utmaningarna tillsammans. Vår erfarenhet säger oss att det blir roligare för dig!

Om du vill resonera med någon kring dessa förslag, kontakta Kenth Johansson på Adopticum på 070-175 44 44 eller kenth.johansson@adopticum.se.


 

Kommande event

Senaste nyheter

Arkiv