2025

Hej där Linn Berglund Pantzare , kommunikatör i projektet OPTIK!
 
Ge ett exempel på en optisk lösning som du tycker är extra spännande!
Måste säga att jag är mest fascinerad av att det går att använda inom så många olika områden. Det hisnar nästan, när en funderar på allt som optiska lösningar kan användas inom, och att det bästa är kanske yet to come!

Varför tycker du att projektet OPTIK är så bra att vara med i?
Dels handlar det förstås om Adopticum, den nyfikenhet och det driv som finns i företaget och att samtliga är så måna om att vara en del av schysst kunskapsöverföring. Det räcker för ett företag att ha en idé eller till och med en försiktig tanke ”tänk om det skulle gå att…” Att det sedan finns två steg som gör att ett företag kan komma ganska så långt med den egna utvecklingen inom projektet känns riktigt bra. 

Hur ser du att optisk mätteknik kan bidra till utvecklingen av Västerbotten och Norrbotten?
För Adopticum och projketet OPTIK är hållbarhet och jämställdhet ledstjärnor, vilket kommer vara viktigt för den gröna omställning vi så gärna vill se. Både för stora företag och industrier men också för våra små start ups och företag som är på gång att växa eller som kanske vill upp till nästa nivå. Att se till dessa parametrar tillsammans med den högteknologiska kunskap som finns inom OPTIK tror jag kan vara en riktigt bra draghjälp.

Hej där Jonas Holmlund, teknisk specialist på Adopticum.
 
Berätta - vad gör du allra bäst som teknisk specialist på Adopticum?
- Det är helt klart problemlösning och mjukvaruutveckling för att realisera deras lösning, vilket jag tycker är otroligt spännande och ger mig mycket. Mitt arbete som teknisk specialist är väldigt omväxlande. En dag kan jag arbeta med ett nystartat enmansföretag och den andra en av regionens större företag. Det som förenar och är en ledstjärna är att jag alltid arbetar med kundens specifika lösning i fokus, det kan röra sig om en processförbättring eller en helt ny innovativ produkt eller tjänst, förklarar Jonas Holmlund och säger fortsättningsvis:

- Förenklat kan man säga att jag hjälper företag i allt från tekniska förstudier till att ta fram prototyper. Det kan handla om att bedöma och planera hur kundens mätutmaning kan lösas och med vilken typ av teknik, eller att identifiera vilka komponenter som behövs för att utveckla en lösning.
 
Vad är det roligaste med ditt jobb? 
- Det roligaste är helt klart problemlösningen! inte minst när jag jobbar med mjukvara för hantering av mätdata. Det ger mig chans att vara kreativ tillsammans med kollegor och kunder. 
 
Kan du ge ett exempel på en optisk lösning som du hjälpt ett företag i vår region att utveckla som du tycker var särskilt roligt att arbeta med?
- Absolut, Photon Sports lösning för att mäta atleters fysiska prestationer under träning tycker jag att alla som är intresserade av liknande utmaningar ska kolla in. De använder sig av optisk mätteknik på ett nytt innovativt sätt som gör det möjlighet för klubbar och atleter att mäta exempelvis acceleration och smidighet på ett enkelt och repeterbart sätt. Jag hade nöjet att arbeta tillsammans med dem i ett tidigt skede och det har varit kul att vara med och se hur något växter från grundidé till en färdig lösning. Det berörde dessutom teknik som arbetade med när jag först började på Adopticum. 
 
Varför tycker du att projektet OPTIK är så bra att vara med i?
- Jag tycker att OPTIK är ett viktigt projekt då det ger mindre företag konkret stöd för att utveckla nya tjänster och produkter, vilket är viktigt för regionen och för Sverige som helhet. 
 
Hur ser du att optisk mätteknik kan bidra till utvecklingen av Västerbotten och Norrbotten?

 - Optisk mätteknik har en enorm potential! Tekniken möjliggör för många typer av mätningar, inklusive sådan som inte hade gått att fånga med det mänskliga ögat eller andra mättekniker. Den öppnar upp för nya produkter och tjänster för en bred marknad, säger Jonas Holmlund och förklarar avslutningsvis: 
Vi ser hur optisk mätteknik kan bidra till grönare och effektivare processer, exempelvis genom att tidigt kunna identifiera avvikelser och på så sätt minska kassationer och omarbetning. Men också som en del i att samla data över tid kring en process, data som har ett stort värde som företagen inte nyttjar fullt ut idag.
 
Vill du veta mer? Hör av dig till Jonas Holmlund för ett teams-möte eller träff. 

Malin Malmström tillsammans med styrelsekollegorna Linda Nyström, Staffan Larsson och Johan Granström
Malin Malmström tillsammans med styrelsekollegorna Linda Nyström, Staffan Larsson och Johan Granström

Vi är så stolta över Malin Malmstrom har blivit utnämnd till en av Sveriges Hållbarhetsmäktigaste 2025.

Malin är professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet, director på Sustainable Finance lab och är en viktig del av Adopticums styrelse.

- Malin har ett enormt engagemang kring jämställdhet och innovation, vilket vi får ta del av genom hennes kloka inspel, kravställning och genomlysning av vår verksamhet och våra projekt. Hon hjälper oss att att hela tiden stärka vårt hållbarhetsarbete. Alla skulle ha en Malin i sin styrelse! kommenterar Maria Strand, vVD. 

Grattis Malin, vi är så glada för din skull och du är väl värd denna utmärkelse!

Läs mer om  Sveriges Hållbarhetsmäktigaste här

Adopticum kan med glädje meddela att Ulf Blomqvist tillträder som ny VD den 22 april.  Han efterträder Kenth Johansson som efter 12 år lämnar uppdraget. 
 
– I Ulf har vi hittat en person med en matchande och spännande bakgrund som starkt kan bidra till vidareutvecklingen av Adopticum. Han har också en personlighet som känns väldigt bra. Ibland säger man "som hand i handsken" och det känns verkligen så. Rätt på alla sätt! Ser fram mot en spännande framtid. säger Staffan Larsson, styrelseordförande i Adopticum. 
 
Ulf Blomqvist har lång erfarenhet inom forskning, innovation och ledarskap och ser fram emot att ta verksamheten till nästa nivå, och betonar vikten av att skapa en god arbetsmiljö och att arbeta nära ett team av skickliga individer. Ett av de främsta målen är att växa organiskt, och samtidigt identifiera nya vägar framåt för att ta nästa steg i Adopticums utveckling:
 
– Jag ser fram emot att få jobba med ett gäng skarpa hjärnor och tillsammans skapa fina resultat. Det är med stor stolthet jag ser fram emot att börja på Adopticum och jag ser fram emot att bidra till verksamhetens fortsatta utveckling
 
Med en gedigen bakgrund både inom privat och offentlig sektor stärker Ulf Blomqvist teamet på Adopticum, och kommer med över 17 års erfarenhet från IT-branschen, arbete på Uppsala universitet och på Vinnova. Närmast kommer han närmast från Region Västerbotten och arbete med innovationsledning samt med att hjälpa regionens företag att söka finansiering. 
 
–  Jag kan se att min bakgrund passar bra för Adopticum och det känns spännande att vara en del av en verksamhet som arbetar med att utveckla nya innovativa lösningar tillsammans med regionens företag,  både i externt finansierade innovationsprojekt och konsultativt arbete, säger Ulf Blomqvist och lägger till:  
 
–  Jag har alltid haft en holistisk syn på teknik och ser hur vi kan använda det för att skapa fantastiska lösningar, något som bland annat hänger ihop med min bakgrund inom datateknik och industriell ekonomi.
 
Adopticums nya VD har en stark koppling till Norra Sverige, och han ser en stor fördel med att Adopticum är baserat i Skellefteå, en stad känd för sin kreativitet och sin innovativa miljö:
 
– Det känns bra att hitta en verksamhet som Adopticum här, där jag får möjlighet att vara med och skapa något nytt och spännande. Vi har möjlighet att hjälpa regionens företag att utveckla nya lösningar baserade på optisk mätteknik och hitta nya innovativa användningsområden. Det gäller att ha öppna ögon för nya branscher och samarbeten. Jag ser fram emot att leda Adopticum mot en fortsatt tillväxt.  
 
Maria Strand, tf VD på Adopticum:
– Med en positiv energi, värdestyrt ledarskap och gedigen erfarenhet är Ulf helt rätt för Adopticum! Vi är mycket glada att han vill anta utmaningen och ser fram emot en spännande framtid tillsammans. 

Välkommen till Adopticum Ulf!

Vi är tillbaka! Nu öppnar vi på på nytt upp vårt satellitkontor – välkomna alla innovativa företagare i Gällivare! 
  
Satellitkontor? Ja, det är vårt sätt tillfälligt öppna kontor på olika platser i Norrbotten och Västerbotten. Vi som bemannar kontoret den här gången  är Peter Bomark, Greger Burman, Jonas Holmlund och Maria Strand på Adopticum som till vardags håller till i Skellefteå.

Vi kommer till Gällivare den 1 -2  april och vi vill gärna träffa dig som är en driftig småföretagare som är nyfiken på teknik som kan ta ditt företagande längre. Vi arbetar med optisk mätteknik vilket kan användas i alla branscher. Exempelvis för avsyning av produkter, för att mäta temperatur eller för det som kräver ett par extra ögon i just ditt område. Vi arbetar med ostproducenter, kakelsättare, gruvbolag, klädskapare samt ett antal tech-bolag.  
  
Välkommen att boka ett förutsättningslöst möte med oss! 
 

Hallå där Åsa Almström, teknisk projektledare på Adopticum!

Berätta mer om vad som är allra bäst med ditt jobb!
 Gärna det! Jag jobbar som teknisk projektledare på Adopticum, vilket innebär att jag har förmånen att få vara delaktig i de kundprojekt som vi bedriver.

Det roligaste med mitt jobb är alla inspirerande entreprenörer och fantastiska företag som vi har förmånen att få träffa. Att få möjlighet att besöka så många intressanta företag i norra Sverige och se allt spännande som händer här. Hur mycket innovationskraft som finns och att få vara med och hjälpa företagen framåt.
  
Varför tycker du att projektet OPTIK är så bra att vara med i?
Inom OPTIK kan vi erbjuda små och medelstora företag kostnadsfria timmar i förstudie- och prototypprojekt. Det ger företag möjlighet att testa sina idéer och få svar på om de är realiserbara. Det hjälper företagen att dämpa den första tekniska risken. Vi kan också stötta dem när det gäller att ta de första stegen mot en prototyp.
 
Hur ser du att optisk mätteknik kan bidra till utvecklingen av Västerbotten och Norrbotten?
Optisk mätteknik är en viktig del av den gröna omställningen. Oavsett om det handlar om att skapa 3D-modeller för byggprojekt, skapa virtuella provrum, optimera produktinspektion eller utveckla smarta säkerhetssystem genererar de flesta lösningar baserat på optisk mätteknik inte bara kostnadsbesparingar och högre effektivitet för företagen utan bidrar också till effektivare användning av material och minskad energiförbrukning. På så sätt kan optisk mätteknik vara med och bidra till en smartare region, förklarar Åsa Almström avslutningsvis. 
 
Vill du veta mer, eller är nyfiken på om optiska lösningar kan vara till hjälp för just ditt företag? Hör av dig till Åsa eller någon annan i projektgruppen!

Vill du vara med och driva innovation och utveckling för en hållbar framtid?Adopticum är en utvecklingsmiljö som hjälper regionens företag att nå sina hållbarhetsmål. Vi arbetar i teknikens framkant med att utveckla nya lösningar baserade på optisk mätteknik. Hos oss får du chansen att göra skillnad genom att leda verksamheten, skapa samarbeten och bidra till att nå hållbara resultat.

Din roll
Som VD på Adopticum blir du en nyckelperson i vårt team. Adopticum bedriver både kommersiella och innovationsprojekt med målet att stärka regionens företag och deras konkurrenskraft. Du ansvarar för införsäljning av projekt och säkerställer att organisationen har förutsättning att leverera konkreta värden för regionens företag.

Du får personal- och resultatansvar och skapar förutsättningar för framgångsrika samarbeten mellan produktägare, behovsägare och specialister. 

Dina arbetsuppgifter

  • Leda och utveckla Adopticum med fokus på innovation och tekniska lösningar.
  • Ansvara för och driva säljarbete.
  • Bygga relationer, samarbeten och projekt tillsammans med företag, organisationer och andra aktörer i regionen.
  • Skapa struktur och strategier för långsiktig verksamhetsutveckling.
  • Inspirera och stötta ditt team i deras personliga och professionella utveckling.
 

Ditt bidrag 

Vi söker dig som är en erfaren, engagerad ledare med en passion för teknisk utveckling och innovation. Du har förmågan att se helheten, inspirera andra och skapa långsiktiga resultat.
  • Ledarskap och drivkraft: Du är självgående, lyhörd och har flera års erfarenhet av att leda team mot gemensamma mål.
  • Strategiskt tänkande: Du kan se helheten, sätta upp visioner och skapa planer för att nå dem.
  • Förmåga att skapa samarbeten: Du är skicklig på att nå ut till externa parter och sälja in projekt och idéer.
  • Erfarenhet av innovationsprojekt: Meriterande om du har erfarenhet av arbete med strukturfonds- och EU-projekt eller andra komplexa innovationsprojekt.
  • Teknisk bakgrund: Erfarenhet av optisk mätteknik eller liknande tekniska områden är meriterande.

Varför Adoptiucm?
Hos oss blir du del av ett engagerat team med högt tekniskt kunnande som arbetar för ett mer jämställt näringsliv och en hållbar framtid. Vi samarbetar med regionens allra minsta till allra största företag och hjälper dem att bli mer innovativa med hjälp av optisk mätteknik. Din insats kommer att bidra till nya produkter och tjänster som gör verklig skillnad.


Kontaktperson
I denna rekrytering samarbetar Adopticum med Jefferson Wells, ManpowerGroups rekryteringsenhet för ledare och specialister.

Om du har frågor om tjänsten eller processen är du välkommen att kontakta vår rekryteringskonsult Tom Jakobsen på mobil 070-270 27 67 eller e-post: tom.jakobsen@jeffersonwells.se

Vi kommer att tillämpa en löpande process vilket innebär att vi vill ha din ansökan så fort som möjligt och senast den 15 februari 2025. 
Välkommen att bli en del av vår framtidsresa!

Hallå där Erik Hagenrud , affärsutvecklare i OPTIK.

Vad innebär det att arbeta med affärsutveckling i projektet OPTIK?
Det handlar om att visa på de möjligheter och det värde som optisk mätteknik kan skapa hos företagen som utvecklar och implementerar optiska lösningar för att stärka sin konkurrenskraft och skapa nya affärsmöjligheter.

Traditionellt så används tekniken för att arbeta med kvalitetsförbättringar, men det kan lika gärna vara en del av arbetet med kunder och deras utmaningar. Det som också är otroligt viktigt är att projektet gör verklig skillnad är det aktiva och styrande arbetet med jämställdhet.

Ge ett exempel på en optisk lösning som du tycker är extra spännande!
Optiska sensorer för kvalitetskontroll i produktionen – där tekniken kan användas för att se och identifiera anomalier eller fel som inte det mänskliga ögat kan se och där felen kan rättas till innan de går vidare i produktionskedjan och riskerar att bli väldigt dyra och ta onödig tid.

Varför tycker du att projektet OPTIK är så bra att vara med i?
Det ger företag tillgång till avancerad teknik, nätverk och stöd som de annars kanske inte hade haft, vilket bidrar till deras tillväxt. Den insatsen som kan göras i OPTIK tillsammans med ett enskilt företag är så omfattande och avancerat att det kan göra verklig skillnad för det företaget.

Hur ser du att optisk mätteknik kan bidra till utvecklingen av Norrbotten och Västerbotten?
Med optisk mätteknik kan företag utveckla lösningar där minskad miljöpåverkan och ekonomiska vinster går hand i hand. Potentialen för innovation som driver den gröna omställningen är enorm och genom att stärka regionens företag med denna teknik kan vi förbättra deras konkurrenskraft, skapa tillväxt och aktivt arbeta med hållbarhet.

Vill du veta mer om projektet? Tveka inte att höra av dig till Erik eller någon annan i projektgruppen!

Kommande event

Senaste nyheter

Arkiv