2019

Under teknikfrukost om optisk mätteknik medverkande Agneta Filén, Umeå kommun Näringsliv, Jonas Sjöberg, vd på startupbolaget Photon Sports, Åsa Almström, teknisk projektledare från Adopticum , och Magdalena Lindström, Uminova Innovation.
Under teknikfrukost om optisk mätteknik medverkande Agneta Filén, Umeå kommun Näringsliv, Jonas Sjöberg, vd på startupbolaget Photon Sports, Åsa Almström, teknisk projektledare från Adopticum , och Magdalena Lindström, Uminova Innovation.

Utvecklingen av optisk mätteknik går mycket snabbt och öppnar upp för nya produkter och tjänster, från skogsindustrin till idrottens värld.

Under oktober månads teknikfrukost hos Uminova Innovation var temat optisk mätteknik. Ett 30-tal personer från startups och industrier var samlade till frukosten för att lyssna till Åsa Almström, teknisk projektledare från Adopticum, och Jonas Sjöberg, vd på startupbolaget Photon Sports, ett bolag som fått affärsstöd av Uminova Innovation.

– Optisk mätteknik är av EU utsedd som en nyckelteknologi inför framtiden, berättar Åsa Almström.

I Västerbotten sker stora framsteg inom området, inte minst genom de projekt som organisationen Adopticum driver. I strukturfondsprojektet RIO, Regional innovation genom optisk mätteknik, kan små- och medelstora bolag i Norrbotten och Västerbotten få hjälp med att genomföra förstudieprojekt kring en idé som baseras på optisk mätteknik.

Åsa Almström gav många exempel på företag som lyft in optisk mätteknik i sin verksamhet, exempelvis Smurfit Kappa för produktion av pappersrullar. Men även startupbolag prövar tekniken. The Fit har använt det för att bygga en produkt som med stöd av mobiltelefonen kan ta mått på kroppen för att underlätta klädköp på nätet. Logscom, också det ett startupbolag, har använt optisk mätteknik för att märka avverkat timmer med stämplar.

Optisk mätteknik inom sport
Photon Sports är ytterligare ett startupföretag som tagit optisk mätteknik vidare till nya tillämpningar, mer exakt inom idrottens värld, något som visar på teknikens många möjliga tillämpningar.

Grundaren och vd Jonas Sjöberg utvecklar tillsammans med sitt team en produkt som med 3D-mätteknik och 3D-sensorer optimerar träning av explosivitet och snabbhet hos idrottare. Jonas Sjöberg gav en inblick i hur tekniken fungerar, allt från hur idrottarens rörelser mäts med en kamera till att resultatet visas i realtid för att ge återkoppling till både utövaren och tränaren.

Jonas Sjöberg berättade även om hur företaget ska kunna tjäna pengar på sin teknik, både i en nationell och en internationell lansering.

Arrangörer för Teknikfrukost är Uminova Innovation, Umeå kommun och ProcessIT Innovations.

Text och foto: Mikael Hansson

Foto: Lennart Håkansson, Affärer i Norr
Foto: Lennart Håkansson, Affärer i Norr

Den första oktober arrangerade Adopticum och IUC Norr tillsammans ett Teknikforum hos Gestamp Hardtech i Luleå.

Gestamp Hardtech stod som värd för dagen och välkomnade de inbjudna företagen MBV Systems, Optimation, DataDuctus, ABB Robots & Applications och ProcessIT Innovations.


Teknikforumet är en del av en serie Teknikforumsdagar som genomförs  hos processindustrin i Norrbotten och Västerbotten.

Teknikforumet arrangerads inom ramen för projektet RIO – Regional Innovation genom Optisk mätteknik. RIO är ett strukturfondsprojekt med målet att öka kunskapen om optisk mätteknik och tillsammans med små och medelstora företag utveckla nya innovativa produkter och tjänster baserade på optisk mätteknik. Projektet bedrivs av Adopticum i samverkan med IUC Norr.
 
Inför dagen hade Gestamp Hardtech identifierat ett antal produktions-avsnitt där de vill se förbättringar och effektiviseringar. Målet med dagen var att tillsammans med de inbjudna företagen hitta lösningar på de förbättringsområden som identifierats.  

Personal från Gestamp Hardtech anordnade en rundvandring i produktion för att visa på de avsnitt där de ser möjlighet för installationer baserade på optisk mätteknik. Efter rundvandringen samlades alla parter för ett idégenererade forum där ett antal konkreta applikationsområden identifierades. Gestamp Hardtech och de deltagande företagen kommer att ha fortsatt kontakt och arbeta för att driva dessa lösningar vidare. 



Teknikforum ger processindustrin och företag som har kompetens och erfarenhet inom optisk mätteknik möjlighet att mötas för att tillsammans hitta lösningar på de faktiska behov som finns inom industrin.

De företag som deltar har sedan möjlighet att söka stöd inom ramen för RIO i form av utvecklingsprojekt för att arbeta vidare med de lösningar som identifierats under dagen. Läs mer om detta här.

Professor Maria Udén, Luleå Tekniska Universitet
Professor Maria Udén, Luleå Tekniska Universitet

Teknikkvinnor i Norr bjöd tillsammans med Gender Smart Arena in till en lunchföreläsning med Maria Udén, professor i Genus och teknik vid Luleå Tekniska Universitet. Temat för föreläsningen var Genussmarta tekniska lösningar och produkter.

Maria Udén berättar att fler och fler företag får upp ögonen för vikten av att arbeta med jämställdhet och normkritik i teknikutveckling och innovation. Det innebär bland annat att redan under utvecklingsprocessen säkerställa att ingen exkluderas i utformning och marknadsföring av produkter eller tjänster.

Adopticum har under de senaste åren löpande arbetat med dessa frågor, både internt och mot kund. Det speglas i de utvecklingsprojekt som vi bedriver där vi uppmanar våra kunder att reflektera kring hur de arbetar med jämställdhet och inkludering i hela sin utvecklingsprocess. Vi upplever att många företag idag har en framarbetad jämställdhetsplan, men att det är få företag som idag integrerar den i sin dagliga verksamhet. Vi arbetar för att få våra kunder att sätta jämställdhet som en naturlig del av utvecklingsarbetet, även i tekniktunga projekt och att företag som ännu inte har denna fråga högst upp på sin agenda att aktivt börja arbeta med den.

Kalixbaserade The Fit tar in 2.8 MSEK för att skala upp sin kroppsskanningsteknik och fortsätta utveckla produkten, det skriver DI digital.

The Fit har tidigare arbetat med Adopticum och fått stöd genom Strukturfondsprojektet OMIN.

”Nu har vi kommit till vår första målstolpe att vi har en betaversion och redan nu konkurrerar med marknadsledare inom vår nisch. Nu ska vi göra lösningen skalbar och att få måttagningen att bli mer exakt”, säger Lisa Lindvall, grundare och vd på The Fit till di.se

Har ditt bolag funderningar på hur ni kan nyttja optisk mätteknik för att utveckla en helt ny typ av produkt? Hör av er till oss på Adopticum så hjälper vi er vidare. 

DI´s artikel hittar du här (betalartikel).
 

Photonics21 arrangerar en tävling där man kan vinna 5000 Euro på sin idé om hur optisk mätteknik kan användas på ett innovativt sätt inom industrin. De bästa idéerna vinner också tillgång till specialistkompetens och infrastruktur värt 30 000 Euro.
 
Är det du som har den vinnande idén?

Läs mer på https://www.photonics21.org/download/contest-2019/Annoncement_revise-2019.pdf?m=1539697732&

eller på https://www.photonics21.org/contest-2019/prototype-your-idea-contest.php
 

Kommande event

Senaste nyheter

Arkiv